Groep Dirk De Groof | Veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie waarborgt het welzijn en de veiligheid van alle partijen op een bouwwerf. Dirk De Groof biedt deze service aan voor bouwwerken van zowel particulieren als professionals. Van eengezinswoningen en appartementsgebouwen tot renovaties en uitbreidingen. 

 

Veiligheidscoördinatie is verplicht voor alle bouwwerken van particulieren of vennootschappen, waarbij minstens twee partijen aanwezig zijn op de werf. Daartoe rekenen we ook leveranciers van bouwmaterialen, aannemers en keuringsorganisme. 

 

Als veiligheidscoördinator zorgen we er niet alleen voor dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet, we adviseren je ook proactief van bij de ontwerpfase. Dat is hoe we het verschil maken! 

Vraag je offerte
 icon arrow

Alles wat je moeten weten over veiligheidscoördinatie

Alle veelgestelde vragen
Hoe verloopt veiligheidscoördinatie? plus minus

1. Ontwerpfase

De veiligheidscoördinator voert voor de start van de werken een analyse van het ontwerpplan uit. Er volgt een gezondheids- en veiligheidsplan op zodat architecten, bouwheren en/of aannemers deze info kunnen verwerken in hun lastenboeken.

 

2. Tijdens de werken

De veiligheidscoördinator controleert regelmatig of de preventiemaatregelen van het veiligheids- en gezondheidsplan worden toegepast op de werf. Hij maakt hiervan een verslag met zijn bevindingen (voorzien van fotomateriaal) en verstuurt dit naar bouwheer (opdrachtgever), ruwbouwaannemer en architect. Deze documenten bundelt hij ook in een coördinatiedagboek. Alle betrokkenen hebben beveiligde toegang tot dit document.

 

3. Na beëindiging van het project

Na de werken wordt een postinterventiedossier (PID) afgeleverd met alle relevante informatie, verkregen van de verschillende partijen, en alle maatregelen die je moet nemen bij latere onderhouds- of verbouwingswerken.

Wie is de veiligheidscoördinator? plus minus

We stellen een van onze veiligheidscoördinatoren aan, een vakmens met de nodige ervaring en beroepskennis. Jouw veiligheidscoördinator volgt de continu veranderende wet- en regelgevingen stipt op. 

Wie stelt de veiligheidscoördinator aan? plus minus

De bouwdirectie belast met het ontwerp en de controle op de uitvoering (in regel de architect als er één is aangesteld) dient de veiligheidscoördinator aan te stellen tijdens de studiefase van het ontwerp bij bouwwerken met een totale oppervlakte kleiner dan 500m² en waar werken worden uitgevoerd door meerdere aannemers.

De opdrachtgever (bouwheer) dient de veiligheidscoördinator aan te stellen tijdens de studiefase van het ontwerp bij bouwwerken met een totale oppervlakte gelijk aan of groter dan 500 m² en waar werken worden uitgevoerd door meerdere aannemers.

Hoe vaak komt de veiligheidscoördinator langs op mijn werf? plus minus

Dat hangt af van de bouwwerken. De coördinatieopdracht start al tijdens de ontwerpfase. Bovendien evolueert een bouwplaats voortdurend, wat betekent dat er continu nieuwe risico’s ontstaan. De veiligheidscoördinator moet ervoor zorgen dat die risico’s worden ingedijkt en komt dus regelmatig langs om een verslag op te stellen.

Wenst u meer informatie over veiligheidscoördinatie?

Kom vrijblijvend langs om uw project te bespreken.

icon arrow

VRAAG EEN OFFERTE AAN