Asbestinventaris
Een asbestinventaris houdt een onderzoek in waarbij de asbesthoudende materialen in kaart gebracht worden. De bevindingen hiervan worden in een asbestinventarisatierapport opgenomen.
Wanneer moet je over een asbestinventaris beschikken? D’ASBEST logisch, we leggen het even uit!
Dateert de woning van voor het bouwjaar 2001? Dan heeft u voor de start van de werken een asbestinventaris nodig.
Deze verplichting staat beschreven in het KB van 16 maart 2006 – Bescherming van werknemers tegen de risico’s aan blootstelling aan asbest.
Elke gebouweigenaar met een werkgeversverplichting, waaronder bijvoorbeeld ook een syndicus van een VME, dient een niet-destructieve asbestinventaris ter beschikking te hebben van het gebouw.
De asbesthoudende materialen, opgenomen in de asbestinventaris, dienen jaarlijks opnieuw beoordeeld te worden door een asbestdeskundige.
De verplichting staat beschreven in de CODEX Welzijn op het werk.
Dateert de woning van voor het bouwjaar 2001?
Dan is het zeker een meerwaarde dat er een asbestinventaris van het te verkopen of het te kopen gebouw aanwezig is.
Wist je dat vanaf 2022 een asbestattest verplicht is bij het verkopen van een woning? Het asbestattest omvat een destructieve asbestinventaris die als aanvulling zal dienen in de woningpas.
Het Koninklijk besluit van 16 maart 2006 betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan asbest (B.S. 23/3/2006) verplicht om bij afbraak en sloopwerkzaamheden een asbestinventaris en een asbestanalyse op te maken.
Sinds 1 januari 1995 vereist de Belgische wetgeving dat elke werkgever beschikt over een asbestinventaris van het bedrijfsgebouw waarin hij zijn werknemers onderbrengt.
Een kopie van de asbestinventaris dient bezorgd te worden aan de onderneming die de sloop- en afbraakwerken zal uitvoeren.
Vóór de toewijzing (en de aanvang) van de werkzaamheden die aanleiding kunnen geven tot blootstelling aan asbest.
Een deskundige aangesteld door de eigenaar of de werkgever.